Bouppteckningar & Arv

Hem > Bouppteckningar & Arv

Bouppteckningsskolan

Arv
Arv är ett sätt att förvärva egendom, ett fång m.a.o., och samtidigt ett uttryck för vad man erhåller genom fånget. Arv kan tas endast av den som lever vid arvlåtarens död, dock kan barn som är avlat dessförinnan ta arv om det sedermera föds med liv. Råder oklarhet om arvinge överlevt arvlåtaren skall man utgå från att så inte skett. Utländsk medborgare är, vad gäller rätt att ta arv, likställd med svensk.

Arvinge
Arvinge är endast den som är nära släkt med den avlidne. Kusiner och mer avlägsna anförvanter är inte arvsberättigade. Finns inga legala arvingar tillfaller arvet allmänna arvsfonden. Vid fördelning av arv är principen den att de närmaste släktingarna tar allt. Bröstarvingar går således före föräldrar, som går före syskon, vilka har företräde i förhållande till far- och morföräldrar osv.

Arvsavsägelse
Arvsavsägelse är att avstå från arv. Det kan ske genom testamente eller genom skriftligt meddelande till arvlåtaren. Underårig får inte avstå från arv, inte heller den som har förvaltare utan förvaltarens skriftliga samtycke.

Arvsavtal
Arvsavtal som innebär att arvlåtaren genom avtal förfogat över sin kvarlåtenskap är ogiltigt. Sak samma gäller om arvinge med annan träffat avtal angående tillkommande arv.

Arvskifte
Arvskifte  förrättas av arvingar och universella testamentstagare. Över arvskiftet upprättas en handling vilken skall undertecknas av samtliga delägare. Kan man inte komma överens om hur boet skall skiftas kan, på delägares begäran, tingsrätten förordna någon att vara skiftesman. Skiftesmannen har befogenhet att själv bestämma om delningen. Delägare som är missnöjd med sådant tvångsskifte har möjlighet att klandra det genom att inom fyra veckor räknat från det att han fick del av det stämma övriga delägare. Om boet ställs under förvaltning av testamentsexekutor är denne utan särskilt förordnande skiftesman förutsatt att han inte är delägare i boet eller annan redan förordnats som skiftesman.

Avskilja egendom
När den avlidnes skulder är betalda eller på annat sätt reglerade, innan kvarlåtenskapen efter den avlidna kan fördelas mellan arvingar och testamentstagare, avskilja sådan egendom som inte ska ingå i kvarlåtenskapen.
I de flesta fall den avlidne var en efterlevande make som innehade egendom med fri förfoganderätt som ska fördelas mellan den först avlidnes efterarvingar.


Basbeloppsregeln
Basbeloppsregeln för efterlevande make innebär att denne alltid är berättigad att ur kvarlåtenskapen erhålla, om så är möjligt, egendom till ett värde som jämte vad den efterlevande eventuellt själv äger motsvarar fyra basbelopp. För sambor gäller att den efterlevande av gemensam bostad och gemensamt bohag har rätt till egendom motsvarande två basbelopp.

Bodelning
Bodelning kan aktualiseras för såväl makar som sambor. Under äktenskapet får makarna, efter skriftlig anmälan till tingsrätt, dela sitt bo på sätt de behagar. I samband med äktenskapsskillnad eller ena makens död skall ock bodelning äga rum, varvid ingår såväl makarnas giftorättsgods som, förutsatt att de är överens därom, deras enskilda egendom. Principen vid bodelning är att vad som återstår efter att skulderna blivit betalda skall hälftendelas. Över bodelningen skall upprättas en handling vilken skall undertecknas av båda makarna eller om en av dem är död dennes arvingar och universella testamentstagare. Bodelningshandlingen kan, men behöver ej registreras vid domstol. Om samborna i ett skriftligt avtal inte kommit överens om annat gäller att när förhållandet upplöses skall, förutsatt att någon av kontrahenterna begär det, bodelning äga rum. I bodelningen - som i övrigt tillgår på samma sätt som för makar - ingår deras gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensamt begagnande. Till detta kommer att en efterlevande sambo alltid har rätt att av nämnd typ av egendom, i den mån den räcker, få ut ett värde motsvarande två basbelopp.

Borgenär
Borgenärerna kan, en månad efter bouppteckningens förrättande, begära säkerhet för fordringar som inte förfallit till betalning och för vilka det inte redan fanns tillräcklig säkerhet; de har också möjlighet att säga upp skulden till betalning i förtid.


Bouppteckning
Bouppteckning är en förteckning över ett bos samtliga tillgångar och skulder. Rent generellt kan sägas att bouppteckning skall förrättas så snart något mer ingripande skall göras med boet. Situationer då det vanligtvis blir aktuellt att göra en bouppteckning är vid äktenskapsskillnad, dödsfall, konkurs och ackord.

Boutredning
Boutredning står för alla de åtgärder som i första hand delägarna i ett dödsbo måste vidta för att möjliggöra ett kommande arvskifte.

Boutredningsman
Boutredningsman kan på begäran av dödsbodelägare förordnas av tingsrätten. Därefter blir det boutredningsmannen och inte dödsbodelägarna som svarar för boutredningen. Vem som helst, inklusive dödsbodelägare, kan i princip förordnas till boutredningsman, men i regel blir det en praktiserande jurist. Är testamentsexekutor utsedd skall han i första hand förordnas. Boutredningsmannens uppdrag, för vilket han har rätt till ersättning av dödsboet, är avslutat i och med att bodelning eller arvskifte ägt rum.

När borgenärerna känner oro för att boet kan komma att skiftas innan skulderna betalas finns alltså möjligheten att ansöka om dödsboets avträdande till förvaltning av boutredningsman.

Bröstarvingar
Bröstarvingar är arvlåtarens avkomlingar, dvs. barn, barnbarn osv.

Civilstånd
Civilstånd är något av alternativen ogift, gift, frånskild, änka eller änkling.

Dödsbevis
Dödsbevis, som bland annat innehåller uppgift om dödsorsaken, utfärdas av läkare vid varje dödsfall för vidarebefordran till skattemyndigheten och därefter statistiska centralbyrån.

Dödsbo
Dödsbo, som är juridisk person, uppstår i och med att någon avlider. Delägare i dödsboet är efterlevande make eller sambo, under förutsättning att bodelning skall ske, samt arvingar och universella testamentstagare. Det är dödsbodelägarnas uppgift att vidta de åtgärder som kan tänkas vara nödvändiga för att boet sedermera skall kunna upplösas genom skifte.

Dödsboanmälan
Dödsboanmälan kan ersätta bouppteckning om den dödes tillgångar inte räcker till annat än begravningskostnader och inte omfattar fast egendom eller tomträtt. Anmälan görs till Skatteverket av socialnämnden inom två månader från dödsfallet.

Dödsbodelägare
Dödsbodelägare är efterlevande make eller sambo - förutsatt att bodelning skall ske - samt arvingar och universella testamentstagare.Efterarv
Efterarv tillkommer den som först efter annan äger rätt att ärva.

Efterarvingar
Efterarvingar till den först avlidne av två makar är gemensamma barn, far, mor, syskon eller syskonbarn. Vid den efterlevande makens död skall hälften av kvarlåtenskapen tillfalla dem som då har den bästa arvsrätten efter den först avlidna maken.

Efterlevandepension
Efterlevandepension inom ramen för folkpension och ATP består av barnpension, omställningspension och särskild efterlevandepension. En omställningspension, vanligen begränsad till att utgå under sex månader räknat från andre makens frånfälle, respektive särskild efterlevandepension, tänkt att utgå under tiden därefter, utgör för år räknat 90 procent av basbeloppet.

Enskild egendom
Enskild egendom är ett begrepp användbart enbart för makars egendomsförhållanden. Till enskild egendom räknas egendom som genom äktenskapsförord gjorts till sådan, egendom som make erhållit i gåva av annan än andra maken med villkor att den skall vara enskild samt egendom som med samma villkor förvärvats genom arv eller testamente.

Enskilda föremål
Det är också efter skiftet som enskilda föremål ur dödsboet kan tas i anspråk av respektive dödsbodelägares borgenärer.
Innan skifte sker kan endast dödsbodelägarens andel i boet tas i anspråk genom rättighetsutmätning.
Den behållning som finns kommer sedan att fördelas bland fordringsägarna i proportion till hur stor skuld dödsboet har till respektive fordringsägare.
Genom det här förfarandet har det gått att hålla nere kostnaderna för avvecklingen av dödsbon och framför allt så har det underlättat för de efterlevande.

Framliden
Avliden betonar mer dödsfallet i sig och framliden avser mer att vederbörande inte längre är i livet. Det anses lite högtidligare att säga framliden.

Fång
Fång är samlingsbeteckning för olika sätt att förvärva äganderätt till egendom. Hit hör till exempel köp, byte, gåva, bodelning och arv.

Fångeshandling
Fångeshandling är det dokument varpå fånget grundar sig.

Fångesman
Fångesman är den från vilken förvärvaren härleder sitt fång. Vid en gåvotransaktion är alltså givaren fångesman.

Förkovran
Skulle boet mellan dödsfallen ha förkovrats, det vill säga blivit värt mer till följd av att X fått en gåva eller ett arv eller att han sparat ihop pengar från sina arbetsinkomster hade det lett till att hans släkt fått i motsvarande mån större andel av boet vid Oskars död än vad kvotdelarna leder till.
I så fall kan din efterlevande make/makas arvingar få ut förkovran först innan efterarvet beräknas.
Där efterlevande make ingår nytt äktenskap ingår inte den del denne ärvt i den äktenskapet i det nya giftorättsgodset; därför sker efterarvsdelningen innan bodelning i det nya äktenskapet här igenom försämras inte efterarvingarnas rättsställning.


Förmyndare
Förmyndare skall finnas för underårig. De eller den som är barnets vårdnadshavare, föräldrar eller förälder, är vanligtvis också barnets förmyndare. Den som själv är underårig eller som har förvaltare får inte vara förmyndare. Saknar underårig förmyndare skall rätten förordna sådan. Ansökan därom kan göras, förutom av överförmyndaren, av den underårige själv, om han fyllt 16 år samt av make/maka och närmaste släktingar. Förmyndarens uppgift är att sörja för myndlingens person och framför allt förvalta hans förmögenhet och företräda honom i angelägenheter som rör denna. Skulle förmyndaren missköta sig kan han entledigas av domstol.Förmyndarskap
Förmyndarskap för underårig skall registreras hos överförmyndaren när värdet av en omyndigs tillgångar övergår åtta basbelopp. Föräldrarna är skyldiga att inom en månad efter det att tillgångarna överstigit sagda belopp till överförmyndaren på heder och samvete inge en förteckning av vilken skall framgå den omyndiges tillgångar och skulder, de särskilda tillgångarnas värde samt pantbrev i fastighet eller tomträtt.

Förskott
Förskott på arv räknas det som arvlåtare under sin livstid gett bröstarvinge, om inte annat har bestämts. Motsatt huvudregel gäller gåvor till andra arvsberättigade.

Förvaltning
Det är förbjudet att betala skulder innan den månad gått efter att bouppteckningen förrättades; bakgrunden är att inte bara de snabbaste ska få betalt.
Betalningsförbudet innebär också att en borgenär inte kan kräva betalning i början av boutredning.
Efter detta kan dödsboet börja betala av skulder även om tillgångarna inte räcker till, men bör ta hänsyn till förmånsrättslagen (för vid konkurs så kan betalningarna återvinnas till borgenärer med bättre förmånsrätt).


Förvärvstillstånd
Förvärvstillstånd  avseende lantbruksegendom, dvs. fast egendom som är taxerad som lantbruksenhet, fordras som regel beträffande förvärv i glesbygd, i omarronderingsområde samt då förvärvaren är juridisk person. Tillstånd till förvärv av egendom i glesbygd t.ex. får vägras om egendomen behövs för att främja sysselsättningen eller bosättningen på orten. Förvärvstillstånd skall sökas inom tre månader från förvärvsdatum, normalt hos länsstyrelsen. Om så inte sker eller om förvärvstillstånd vägras är förvärvet ogiltigt. Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos Jordbruksverket vars avgörande kan överklagas till länsrätt. - Vid förvärv av hyreshus genom köp, byte eller gåva kan det också krävas förvärvstillstånd. Tillstånd erfordras dock endast om kommunen påkallar prövning hos hyresnämnden. För att så praktiskt skall kunna ske är förvärvaren av hyresfastigheten skyldig att inom tre månader från förvärvsdatum anmäla transaktionen till den kommun där den fasta egendomen är belägen. Utnyttjar kommunen sin möjlighet att få förvärvet prövat kommer hyresnämnden att förelägga förvärvaren att inom en månad hos nämnden ansöka om förvärvstillstånd. Har förvärvaren inte gjort anmälan till kommunen eller struntat i hyresnämndens föreläggande eller fått avslag på sin begäran om förvärvstillstånd är förvärvet ogiltigt. Slutligen kan det bli fråga om förvärvstillstånd för utländska rättssubjekt avseende förvärv av fast egendom. Tillståndsmyndighet är länsstyrelsen med möjlighet att överklaga till allmän förvaltningsdomstol. Förvärvstillstånd kan vägras endast vid förvärv av fritidshus. Söks inte tillstånd inom föreskriven tid och på föreskrivet sätt eller om tillstånd vägras är förvärvet ogiltigt.


Gemensam bostad
Gemensam bostad är ett begrepp som införts i samband med äktenskapsbalken och lagen om sambors gemensamma hem. Uttrycket står helt enkelt för den byggnad eller del av byggnad som makarna eller samborna tillsammans stadigvarande - fritidshus är följaktligen undantagna. Den gemensamma bostaden är skyddad bland annat på så sätt att utan den andres skriftliga samtycke får den inte överlåtas eller intecknas. För makar gäller det sagda alltid om den gemensamma bostaden utgör giftorättsgods, men jämväl om bostaden är enskild egendom till följd av äktenskapsförord.Gemensam inteckning
Gemensam inteckning är en inteckning som belastar mer än en fastighet.

Gemensamt bohag
Gemensamt bohag, i likhet med gemensam bostad, är ett begrepp som införts i samband med äktenskapsbalken och lagen om sambors gemensamma hem. Det gemensamma bohaget, till vilket räknas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre avsett för det gemensamma hemmet - hit räknas dock ej bohag avsett för uteslutande den ena maken och inte heller egendom för fritidsändamål - har av lagstiftaren skyddats på sätt att pantsättning och överlåtelse av detsamma kräver den andres samtycke. Beträffande makar gäller sådant samtycke jämväl om bohaget är enskild egendom till följd av äktenskapsförord.

Giftorätt
Giftorätt kan sägas vara ett latent anspråk riktat mot andra makens giftorättsgods. Mannen har alltså giftorätt i kvinnans giftorättsgods och kvinnan i mannens. I regel aktualiseras giftorätten först vid bodelning, varvid vanligtvis makarnas sammanlagda giftorättsgods hälftendelas. Under äktenskapets bestånd gör sig dock giftorätten påmind på så sätt att vid viss typ av giftorättsgods finns förfoganderättsinskränkningar. Även om mannen i äktenskapet sålunda äger en fastighet får han inte avyttra el-ler inteckna den utan hustruns skriftliga samtycke. Skulle hustrun vägra att samtycka kan domstol på ansökan därom tillåta åtgärden.

Giftorättsgods
Giftorättsgods är den egendom vari andra maken har giftorätt.God man
God man som begrepp förekommer i olika sammanhang. Helt allmänt kan sägas att fråga är om en förtroendeperson som ofta har att bevaka någons rätt. Enligt fastighetsbildningslagen skall två av kommunfullmäktige valda gode män ibland delta vid förrättning enligt nämnda lag. God man enligt föräldrabalken kan av domstol förordnas för den som på grund av till exempel sjukdom behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Slutligen benämns bouppteckningsförrättare, två stycken, gode män.Gravatationsbevis
Gravationsbevis, som mot en mindre avgift kan erhållas från inskrivningsmyndighet, utvisar bland annat vem som är lagfaren ägare samt vilka inteckningar och andra inskrivningar som belastar fastigheten.Gravbrev
Gravbrev är ett bevis om upplåtelse av gravrätt.

Gravrätt
Gravrätt är den rätt som uppkommer när en bestämd gravplats på en allmän begravningsplats upplåts till någon för gravsättning. Gravrätten, som inte får pantsättas eller utmätas, får upplåtas för viss tid eller för alltid. Om upplåtelsetid inte har avtalats varar upplåtelsen i 25 år. Gravrätten, vilken får överlåtas endast till någon som genom släktskap eller på något annat sätt har nära anknytning till överlåtaren eller till någon som är gravsatt inom gravplatsen, får aldrig överlåtas mot betalning.

Gäldenärsbyte
Skuld med säkerhet i fast egendom, den som vill tillskiftas fastigheten övertar också ansvaret för lånet.


Gåva mellan makar
Gåva mellan makar, förutom vanliga födelsedagspresenter och julklappar, kräver för sin giltighet gentemot tredje man att de registreras av tingsrätten. Om registrering underlåts får gåvomottagaren m.a.o. inget sakrättsligt skydd.

Hemulsskyldighet
Hemulsskyldighet innebär att den som överlåter egendom, såväl lös som fast, svarar för att han i sin egenskap av rätt ägare till den kan förfoga över egendomen. Brister säljaren i sin hemulsskyldighet kan han gentemot godtroende förvärvare bli skadeståndsskyldig. Hemulsskyldigheten kan avtalas bort, men vid överlåtelse av fast egendom måste förbehållet antecknas i förvärvshandlingen. 

Holografiskt testamente
Holografiskt testamente är en egenhändigt skriven och undertecknad handling utan vittnen, där ingen del av texten får vara tryckt eller skriven på maskin. Har testator därefter under tre månader haft möjlighet att på ett formellt riktigt sätt testamentariskt förordna om sin kvarlåtenskap är nödtestamentet ogillt.

Härskande fastighet
Härskande fastighet är ett begrepp som ofta används i servitutssammanhang för att beteckna den fastighet som så att säga har fördel av servitutet.

Hävd
Hävd är ett sätt att genom innehav under lång tid förvärva äganderätt till fast egendom. Har någon efter erhållen lagfart ostört under 20 år innehaft en egendom med äganderättsanspråk har han p.g.a. hävden rätt till egendomen framför rätte ägaren. Grundas innehavet på överlåtelse och innehavaren varken ägde eller bort äga kännedom om att överlåtaren inte var rätt ägare är tiden i stället endast 10 år.

Inbördes testamente
Inbördes testamente är ett testamente upprättat av två eller flera personer till förmån för varandra. Ofta förekommer inbördes testamente makar emellan.

Inskrivning
Inskrivning innebär anteckning om viss rättslig åtgärd i en av domstolen för ändamålet förd bok. Begreppet används framför allt i samband med handläggning av ärenden om förmynderskap och godmanskap samt vad som är att hänföra till inskrivningsmyndighetens arbetsområde.

Inskrivningsmyndighet
Inskrivningsmyndighet finns vid i stort sett varje tingsrätt och vanligtvis sammanfaller domsagan och myndighetens område. Inskrivningsärende upptas av den inskrivningsmyndighet inom vars område berörd fastighet är belägen.
Från den 1 juni 2008 övertog Lantmäteriet uppgiften om inskrivningsmyndighet.

Inskrivningsregister
Inskrivningsregister är ett med hjälp av ADB-teknik fört register, som ersätter fastighets- och tomträttsböcker. Lantmäteriet har sitt inskrivningsregister och de olika avdelningarna innehåller uppgift om lagfart, tomträttsupplåtelse, tomträttsinnehav, inteckningar med mera, anteckningar och äldre förhållanden.Inskrivningsärenden
Inskrivningsärenden är ärenden om lagfart, inteckning eller annan inskrivning i fastighetsbok eller inskrivningsregister samt ärenden om anteckning däri.


Inteckna
Inteckna innebär att belasta egendom med inteckning.

Inteckning
Inteckning är inskrivning av visst penningbelopp i ett för ändamålet fört register. Såväl skepp som flygplan kan intecknas, men vad som vanligen avses torde vara inteckning i fast egendom. Behörig att ansöka om inteckning i fast egendom är den för vilken lagfart senast är sökt. Utgör fastigheten giftorättsgods krävs makens samtycke, i annat fall vilandeförklaras inteckningsansökningen. En ansökan får ej avse del av fastighet. Avser den flera fastigheter gemensamt måste samtliga fastigheter tillhöra en och samme ägare och dessutom vara belägna inom samma inskrivningsmyndighets område. Om fastigheten redan svarar för beviljad eller sökt inteckning måste ansökningen avse samma fasta egendom som inteckningen avser och ingen annan fastighet. Beviljar inskrivningsmyndigheten inteckning skall på grundval härav pantbrev utfärdas. Inteckningarna har företrädesrätt i den ordning de sökts och därefter registrerats i fastighetsboken. Är inteckningarna att hänföra till samma inskrivningsdag gäller de med lika rätt om sökanden inte begärt annorlunda.

Istadarätt
Istadarätt är rätt att träda i avliden arvinges ställe. Skulle till exempel arvlåtarens barn ha avlidit kommer i stället p.g.a. istadarätten barnbarnen att få överta arvet.

Jordabalken
Jordabalken är den balk som innehåller merparten av de regler som behandlar fast egendom. Jorden är den fasta egendomen enligt jordabalken, jorden delas sedan in i fastigheter, som får fastighetsbeteckningar.

Kallelse på okända borgenärer
Kallelse på okända borgenärer utfärdas av kronofogdemyndigheten efter ansökan från t.ex. make eller arvinge. Ansökningen, som inges till kronofogdemyndigheten i det län där gäldenären är bosatt, kan ske i samband med bouppteckning efter avliden eller vid äktenskapsskillnad. Kallelse på okända borgenärer utfärdas av myndigheten med föreläggande att senast inom sex månader inkomma med sina fordringsanspråk. Om så inte sker riskerar fordringsägarna att inte få betalt.

Klander
Klander är en talan av innehåll att något är fel och därför bör ändras eller upphävas. Anser till exempel arvinge att ett testamente är ogillt kan han inom sex månader från delgivningen av testamentet väcka klandertalan vid tingsrätt.

Klandra
Klandra är att väcka en klandertalan mot någon avseende något man anser oriktigt i visst avseende.Kungörelsedelgivning
Kungörelsedelgivning sker genom att handlingen hålls tillgänglig viss tid hos myndigheten och genom att meddelande härom och om handlingens huvudsakliga innehåll införs i Post- och Inrikes Tidningar och/eller ortstidning inom tio dagar från beslut om delgivning. Denna form av delgivning, som inte får användas vid delgivning av stämning i brottmål, kan bli aktuell att tillämpa om den som söks för delgivning till exempel saknar känt hemvist och det inte kan klarläggas var han uppehåller sig.

Konkurs
Om dödsbodelägarna kan konstatera att skulderna överstiger tillgångarnas värde har de möjlighet att ansöka om att boet försätts i konkurs; på så sätt kan boet avslutas och tillgångarna skiftas utan att dödsbodelägarna ådrar sig personligt skuldansvar.


Kvarlåtenskap
Kvarlåtenskap är en samlingsbeteckning för all den egendom en avliden lämnar efter sig.Laga fång
Laga fång benämns de sätt på vilka äganderätt kan övergå till annan person. Hit hör till exempel köp, byte, gåva, bodelning och arv.

Lagakraftsbevis
Lagakraftsbevis är påstämpling på till exempel en dom att den vunnit laga kraft. När exempelvis klandertalan gått ut man få en stämpel av domstol.

Lagfart
Lagfart är inskrivning i fastighetsbok eller inskrivningsregister av fastighetsförvärv. Det åligger nye ägaren att inom tre månader från förvärvet hos inskrivningsmyndighet ansöka om lagfart. Beträffande fast egendom kan lagfarten sägas ha samma funktion som traditionen vid lös egendom. Den som har lagfart anses vara ägare till egendomen och kan belasta den med inskrivningar av olika slag. Lagfarten har prioritetsverkan vid dubbelöverlåtelse, utgör grundval för godtrosförvärv och bildar utgångspunkt för beräkning av tioårig och tjugoårig hävd.Lagfartssammanträde
Lagfartssammanträde kan hållas inför inskrivningsmyndigheten för att utreda äganderätten till viss fastighet. Sökanden är den som påstår sig ha förvärvat egendomen, men vars fångeshandling har förkommit eller är bristfällig. Vad som framkommit vid sammanträdet kan sedan ligga till grund för en lagfartsansökan, varvid sammanträdesprotokollet får ersätta fångeshandlingen.Laglott
Laglott är halva den arvslott som enligt lag tillkommer bröstarvinge. Om en ensamstående man med 100 000 kr i kvarlåtenskap efterlämnar två döttrar är respektive arvinges laglott 25 000 kr. Skulle mannen ha testamenterat hela sin egendom till en systerson har döttrarna likväl rätt till sin laglott. Emellertid måste de, inom sex månader från det att de fick del av testamentet, påkalla jämkning av det genom att antingen formlöst ge testamentstagaren - i det här fallet systersonen - sitt anspråk till känna eller genom att väcka talan mot honom. Skulle döttrarna inte göra vad nu sagts har de förlorat sin rätt till laglott.

Legat
Legat är viss sak, bestämt penningbelopp eller dylikt. som enligt förordnande i testamente skall tillfalla någon.

Legatarie
Legatarie kallas den som får ett legat.

Lös egendom
Lös egendom bestäms negativt på så sätt att allt som inte är fast egendom är lös egendom. Förutom lösöre räknar man hit värdepapper, pengar, arrende- och hyresrätter, panträtter, byggnader på annans mark m.m.

Lösöre
Lösöre  är lösa saker såsom möbler, husgeråd, smycken, kläder, fordon, matvaror, kreatur m.m.

Myndling
Myndling  är underårig person.

Nödtestamente
Nödtestamente finns av två slag. Om testator p.g.a. sjukdom eller annat nödfall är förhindrad att upprätta testamente på föreskrivet sätt kan han förordna om sin kvarlåtenskap antingen muntligen inför två vittnen eller utan vittnen genom egenhändigt skriven och undertecknad handling. Sådant testamente är dock inte längre giltigt om testator sedermera under tre månader haft tillfälle att på ett formellt riktigt sätt upprätta testamente.

Parentel
Parentel används ibland i arvssammanhang i betydelsen en person eller ett föräldrapar jämte avkomlingar. Första parentelet eller arvsklassen, som är närmast till arv, omfattar arvlåtarens avkomlingar. Andra parentelet inkluderar arvlåtarens föräldrar och dessas avkomlingar. Tredje arvsklassen omfattar således övriga arvsberättigade släktingar.

Preskription
Preskription i civilrättslig mening innebär att borgenären förlorar rätten att kräva ut sin fordran såväl till kapitalbelopp som ränta. Även om en fordran är preskriberad kan den dock användas till kvittning och preskriptionen inskränker inte borgenärens rätt att ta ut sin fordran ur egendom i vilken han har panträtt eller retentionsrätt till säkerhet för sitt krav. Den generella preskriptionstiden är 10 år räknat från dagen för fordrans uppkomst. Preskriptionstiden är dock 3 år för fordran mot en konsument, om fordringen avser vara, tjänst eller annan nyttighet som en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillhandahållit konsumenten för huvudsakligen enskilt bruk. Många lagar, t.ex. om växel och check, har regler om kortare preskriptionstid än 10 år. Avtal om att en fordran inte skall preskriberas är ogiltigt. Preskriptionen kan avbrytas genom att gäldenären betalar ränta eller amortering, får ett skriftligt krav från borgenären eller att borgenären väcker talan mot gäldenären om att få ut sin fordran. Efter preskriptionsavbrottet börjar ny preskriptionstid att löpa.

Sambor
Sambor eller rättare sagt rättsförhållandet dem emellan har i samband med att äktenskapsbalken infördes blivit reglerat genom en särskild lag om just sambors gemensamma hem. Lagen använder sig av samma begrepp som i äktenskapsbalken, nämligen gemensam bostad och gemensamt bohag. Vad avser denna egendom finns bestämmelser som inskränker den fria förfoganderätten under samboförhållandet och därtill kommer bodelningsregler vid upplösningen av ett samboförhållande. Reglerna om bodelning kan frångås om parterna skriftligen kommit överens om annat. Vid ena sambons död - andra sambon saknar arvsrätt - har det införts en basbeloppsregel av innebörd att den efterlevande sambon alltid har rätt att, om så är möjligt, erhålla egendom till ett värde motsvarande två basbelopp. Lagen är tillämplig på samboförhållanden där en ogift man och en ogift kvinna bor tillsammans under äktenskapsliknande former. Genom särskild lagstiftning är bestämmelserna även tillämpliga på personer som bor tillsammans i ett homosexuellt förhållande.

Servitut
Servitut innebär rätt för ägaren av en fastighet - den härskande fastigheten - att i visst avseende nyttja eller på annat sätt ta i anspråk annan fastighet - den tjänande fastigheten - eller att råda över denna fastighet i fråga om dess användning i visst hänseende. Servitut får upplåtas endast om det är ägnat att främja en ändamålsenlig markanvändning. Vidare gäller att servitut enbart får avse ändamål som är av stadigvarande betydelse för den härskande fastigheten och får icke förenas med skyldighet för ägaren av den tjänande fastigheten att fullgöra annat än underhåll av väg, byggnad eller annan anläggning som avses med servitutet. För sin giltighet kräver servitutsupplåtelse skriftlig form. Möjlighet finns att skriva in upplåtelsen i fastighetsbok. Även utan parternas samverkan kan servitut uppkomma, s.k. tvångsservitut, i samband med t.ex. fastighetsbildning och expropriation.

Skiftesman
Skiftesman är en av domstol förordnad person med uppgift att förrätta arvskifte. Ansökan härom kan göras av dödsbodelägare. Ställs boet under förvaltning av testamentsexekutor som inte är delägare är han automatiskt skiftesman. Kan skiftesmannen inte ena delägarna om hur skiftet skall gå till kan han själv bestämma om delningen. Den av honom i samband därmed upprättade skifteshandlingen skall delges varje dödsbodelägare. Vill delägare klandra skiftet måste han inom fyra veckor efter delgivning av skiftet väcka talan vid domstol mot övriga delägare.

Skilsmässa
Skilsmässa är detsamma som äktenskapsskillnad.

Skulder

Dödsboets egen skuld har inte företräde framför skulder som den avlidna ådragit sig, vilket skiljer från förfarandet i en konkurs och dödsboets tillgångar kan tas i anspråk; inte bara av den avlidnas borgenärer för skuld som den avlidna ådragit sig under sin livstid, utan också för skulder som uppsått genom dödsbodelägarnas handlande för boets räkning inom ramen för förvaltning.

Skulder i framtiden
I vissa fall hade den avlidna skuldåtaganden som förfaller till betalning långt inne i framtiden; för att i en sådan situation åndå kunna avsluta dödsboet och skifta tillgångarna, utan att dödsbodelägarna ådrar sig personligt betalningsansvar, finns det möjlighet för dödsbodelägarna att säga upp skulden till betalning i förtid.
I praktiken borde en sådan situation inte vara ovanlig att man med borgenärernas tillåtelse skiftar skulden på samma sätt som tillgångarna; det blir alltså frågan om gäldenärsbyte (som fast egendom, den som tillskiftas fastigheten övertar också ansvaret för lånen).


Specialregel
Det finns en specialregel som gynnar en efterlevande make som äger mer än sin avlidne make, ex om det finns särkullbarn efter den avlidne maken eller ett testamente till förmån för någon annan än maken så får en rikare efterlevande make mer av boet om hon väljer bodelning enligt ÄktB 12:2 paragrafen än annars eftersom särkullbarnen och testamentstagaren har rätt att få ut sitt arv ur boet direkt.


Stirpalgrundsatsen
Varje gren inom en arvsklass ska ta lika stor del av kvarlåtenskapen. Tanken är att fördelningen ska ske rättvist, till följd så beaktar man gåvor som arvlåtaren under sin livstid givit till bröstarvingar i första arvsklassen. Den betraktas då som förskott på arvet om inget annat är sagt.

Stora och lilla basbeloppsregeln
Minst fyra basbelopp för efterlevande make, två basbelopp för sambo, men det gäller bara samboegendom (om det inte finns så är det för att de avtalat bort sambolagens bodelningsregler som inte ger något till efterlevande sambon)


Ställföreträdare
Ställföreträdare i en process behöver den som saknar processbehörighet. En underårig har som ställföreträdare sin förmyndare och en juridisk person får föra sin talan genom behörig firmatecknare.


Successionsrätt
Successionsrätt är den del av juridiken som framför allt sysslar med frågor om arv, testamente och boutredning.

Särkullbarn
Särkullbarn har som uttryck lanserats i och med äktenskapsbalkens införande. Med särkullbarn avses makars icke gemensamma barn och till skillnad från de senare har de, vid ena makens död, rätt att omedelbart få ut sin arvslott.

Taxeringsvärde
Taxeringsvärde är det beskattningsvärde som vid fastighetstaxering åsatts viss fastighet. Taxeringsvärdet skall bestämmas till ett belopp som motsvarar 75 procent av marknadsvärdet, varmed förstås det pris som fastigheten sannolikt betingar vid en försäljning på den allmänna marknaden.

Taxeringsår
Taxeringsår är det år under vilket taxering sker, dvs. året efter inkomståret.

Testamente
Testamente är en persons förordnande om sin kvarlåtenskap. Ett testamente skall upprättas skriftligen och vara bevittnat av två personer. I deras samtidiga närvaro skall testator skriva under testamentshandlingen eller vidkännas sin underskrift därå. Testamentsvittnena, vilka måste vara minst 15 år och inte släkt med testator eller på något sätt tillgodosedda i testamentet, skall veta att den handling de bevittnar är ett testamente, men vad som står däri behöver de inte känna till.

Testamentsexekutor
Testamentsexekutor är den som i testamente förordnats att handha boutredningen efter testator. Dylikt förordnande skall anses innefatta bemyndigande att företa alla för boets utredning erforderliga åtgärder. När testamentsexekutor slutfört sitt uppdrag kan han på egen begäran entledigas av rätten.

Testamentstagare
Testamentstagare är den som genom testamente förvärvat egendom.

Testationsbehörighet
Testationsbehörighet är rätt att upprätta testamente. Sådan rätt tillkommer den som fyllt 18 år. Behörighet att göra testamente har emellertid även underårig, som är eller varit gift eller som efter fyllda 16 år vill förordna om egendom, över vilken han själv råder.

Testator
Testator är den som i testamente förordnar om sin kvarlåtenskap.

Tilläggsbouppteckning
Tilläggsbouppteckning är en extra bouppteckning föranledd av att den första bouppteckningen inte är helt korrekt p.g.a. att det t.ex. framkommit nya tillgångar eller skulder. För tilläggsbouppteckning gäller samma formkrav som för "vanlig" bouppteckning. Därtill kommer att den skall upprättas inom en månad från det felaktigheten upptäcktes.

Tomträttsbok
Tomträttsbok är ett av inskrivningsmyndighet på samma sätt som fastighetsbok fört register över fastigheter upplåtna med tomträtt.

Undantag där familjemedlemmarnas intresse går före borgenärernas
Undantaget är efterlevande make och oförsörjda barn har rätt att få underhåll ur boet under tre månader från dödsfallet. Denna rätt går före andra intressen, det krävs dock att den underhållsberättigade inte kan få sin försörjning tillgodosedd på annat sätt
när det gäller barn så tar samhället över så behovet av underhåll antas föreligga under en mycket kort övergångsperiod.
Borgenärers rätt att få ut sin betalning är i detta fall inskränkt och delägarnas lotter kan komma att minska.


Universalsuccession
Universalsuccession innebär, såsom vid dödsfall, övergång av en persons samtliga tillgångar till en annan.

Universell
Universell testamentstagare , som till skillnad från legatarie är delägare i dödsboet, benämns den som genom testamente er- hållit hela kvarlåtenskapen, andel därav eller återstoden sedan andra testamentstagare fått sitt.

Upplåta
Upplåta är att till annan överföra en i förhållande till äganderätt begränsad rätt att förfoga över egendomen. En ägare kan sålunda t.ex. upplåta nyttjanderätt eller panträtt i sina ägodelar.

Upplåtelse
Upplåtelse av en rätt innebär att förvärvaren får en i förhållande till upplåtaren begränsad rätt. En fastighetsägare kan t.ex. upplåta nyttjanderätt till en bostad. Själv behåller han äganderätten, men hyresgästen får genom upplåtelsen en begränsad rätt till egendomen. Hyresgästen i sin tur kan upplåta del av lägenheten till annan, som i så fall i förhållande till första hyresgästen har en begränsad rätt. Skulle den nya hyresgästen överta hela lägenheten är det i stället fråga om en överlåtelse av hyresrätten.

Vem betalar för bouppteckningen?
Problemet är om det inte finns tillgångar i dödsboet som kan täcka kostnaden för att upprätta en bouppteckning.
Begravnings- och bouppteckningskostnader skall täckas av tillgångarna enligt lagen om allmän förmånsrätt. Det innebär, att det i allmänhet går att täcka kostnaden för en regelrätt bouppteckning. Men i enstaka fall så finns det inga tillgångar överhuvudtaget, vad gör man då?
Eftersom en konkurs är kostsam så avvisar tingsrätterna den i det läget att omfattningen av boet är liten. De advokatbyråer som arbetar med konkurser vill heller inte ha med dessa ärenden att göra. Nästa steg blir att ansöka om bidrag till bouppteckningen via socialförvaltningen. Dessa i sin tur menar att den som begär att en bouppteckning skall upprättas får stå för kostnaden.
Resultatet blir ett moment 22. Anhöriga står och kommer varken fram eller tillbaka. För en dödsbodelägare kan kostnaden för en bouppteckning vara ett stort ingrepp i den egna privatekonomin.
I Gösta Wallins kommentar till ärvdabalken får man åtminstone en rimlig vägledning till hur frågan bör hanteras. Vad det handlar om är, att antingen sätta ett dödsbo i konkurs, som medför ganska stora kostnader för staten. Det andra är att göra en regelrätt bouppteckning som förmodligen kommer att ha en mycket annorlunda kostnadsbild, och som också är nuvarande praxis. Alltså bör man föredra det senare. I det läget kan det anses rimligt enligt Wallin, att kommunen med stöd av socialtjänstlagen bidrar med denna kostnad. I båda fallen handlar det ju om att det allmänna skall betala på ena eller andra sättet.
Arvingarna ska inte belastas med kostnaden för en bouppteckning i så kallade ”bristbon."

När det gäller frågan om att en fordringsägare som begär en bouppteckning för att kunna skriva av en skuld också skall stå för denna kostnad, får det anses ganska orimligt att samma fordringsägare skall belastas med ytterligare kostnad.
Det får därför anses klarlagt, att ekonomiskt bistånd för en bouppteckning skall prövas av kommunen på ett sådant sätt att en enskild dödsbodelägare inte hamnar i en utsatt situation.


Vidimera
Vidimera är sak samma som bestyrka riktigheten av eller bevittna en kopia.

Återbäringsskyldighet
Om bodelning eller skifte sker innan den avlidnas eller boets skulder betalats eller medel för betalning ställts under särskild vård; en sådan åtgärd blir aktuell när delning skett av tillgångar som i själva verket i sin helhet skulle ha använts för att täcka skulderna.


Återgång av arvsskifte
Om bodelning eller skifte sker innan den avlidnas och boets skulder betalats eller medel för betalning ställts under särskild vård, ska bodelningen eller skiftet gå åter.
En sådan åtgärd blir aktuell när delning skett av tillgångar som i själva verket i sin helhet skulle använts för att täcka skulderna.


Äktenskapsförord
Äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar genom vilket egendomsförhållandena dem emellan regleras. De kan därvid bestämma att vad som annars skulle vara giftorättsgods skall behandlas som enskild egendom och vice versa. Ett äktenskapsförord måste vara skriftligt och undertecknat av kontrahenterna. Mellan förlovade blir äktenskapsförordet gällande från dagen för giftermålet förutsatt att det inom en månad från vigseln ges in till domstol. I annat fall gäller det inte förrän det inkommit till tingsrätten.

Äktenskapsskillnad
Äktenskapsskillnad är en definitiv upplösning av ett äktenskap. Rätt till omedelbar äktenskapsskillnad föreligger om makarna är ense om att äktenskapet skall upplösas eller om de lever åtskilda sedan minst två år. Äktenskapsskillnaden skall föregås av betänketid om makarna begär det, om endast en av makarna önskar skilsmässa eller om make varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år som står under den makens vårdnad. Betänketid inleds när makarna gemensamt ansöker om äktenskapsskillnad eller när makes yrkande om äktenskapsskillnad delges andre maken. Har betänketid löpt under minst sex månader meddelas dom på äktenskapsskillnad om make framställer särskilt yrkande därom. Har sådant yrkande inte framställts inom ett år från betänketidens början är frågan om äktenskapsskillnad förfallen.

Överlåta
Överlåta är samlingsord för sälja, byta och ge bort.